Mitä kannattaa huomoida kun teet uudelleenkohdennusta eli retargetointia – viisi vinkkiä!

2020/06/16

Uudelleenkohdennus eli retargetointi tarkoittaa muistuttavien mainosten näyttämistä sivustolla jo vierailleille. Sen tarkoituksena on muistuttaa vierailijaa yrityksestä ja mahdollisesti palauttaa hänet takaisin sivustolle viemään toivottu tapahtuma kuten osto tai uutiskirjeen tilaaminen loppuun asti. 

Tutkimusten mukaan esimerkiksi verkkokaupan kävijä vierailee sivustolla moneen kertaan ennen ostopäätöksen tekoa. Tavallisimpia retargetoinnin menetelmiä ovat tuotemainokset, brändistä muistuttavat mainokset sekä jo ostaneiden aktivointiin tähtäävät mainokset. Tuotemainoksia uudelleenkohdentamisessa tehdään yhä useammin dynaamisesti eli siten, että mainokseen nousee katsottu tuote.

Teknisesti retargetoinnin aloittaminen on helppoa. Tyypillisesti se vaatii pikselin eli lyhyen koodinpätkän lisäämistä mainosjärjestelmästä sivustolle. Yksinkertaistettuna retargetointi toimii siten, että  sivustolla vierailleet kerätään pikselin asettamien evästeiden avulla yleisöön ja evästeen avulla heille voidaan kohdentaa mainontaa eri ympäristöissä. 

Vaikka alkuun pääsee melko helposti, kannattaa silti kiinnittää huomiota muutamaan asiaan, jotta kampanjat toimisivat tehokkaasti. Kokosimme alle viisi vinkkiä:

1. Tee useampia yleisöjä 

Jos uudelleenkohdentaessa  tehdään vain yksi yleisö sisällytetään siihen usein kaikki sivustolla vierailleet. Mutta sivustolla eri tavoin toimineet kävijät voidaan myös erottaa omiksi ryhmikseen kuten esimerkiksi ne, jotka ovat lisänneet tuotteita ostoskoriin, mutta eivät ole vieneet ostotapahtumaa loppuun saakka. Yleisön koosta riippuen nämä ostopolun eri vaiheissa olevat kävijät kannattaa ottaa huomioon kampanjoita suunniteltaessa.

2. Kohdista mainokset niille, jotka viettävät enemmän aikaa sivustolla

Analytiikkaa seuraamalla, sinulla pitäisi olla melko hyvä käsitys siitä, miten kauan kävijät viettivät aikaa sivustolla ennen tavoiteltua tapahtumaa (konversio). Jos aika on esimerkiksi viisi minuuttia, kannattaa luoda oma uudelleenkohdennus yleisö niistä kävijöistä, jotka ovat viettäneet sivulla kauemmin kuin neljä minuuttia.

 Uudelleenkohdennusta ei kannata tehdä niille, jotka ovat päätyneet sivustollesi, mutta jatkaneet matkaa saman tien. He ovat voineet klikata sivulle vahingossa tai päätyneet sinne etsiessään jotain ihan muuta. Todennäköisesti mainostaminen niille, jotka ovat viettäneet sivustolla alle 10 sekuntia on turhaa.

3. Rajoita toistomäärää

Retargetoinnissa on tärkeää tai vähintään hyödyllistä ettei kävijä ei koe brändiä liian hyökkääväksi. Näin voi tapahtua, jos toistomäärää ei rajoiteta ja mainoksia tulee vastaan joka puolella jatkuvasti. Silloin voi käydä myös niin että mainonta kääntyy itseään vastaan eikä aja tarkoitustaan. 

Retargeting mainonta on normaalisti tehokkaimmillaan muutaman vuorokauden sisään sivulla vierailusta, mutta sykli riippuu paljon tuotteesta ja sen tyypillisestä harkinta-ajasta. Esimerkiksi pitkissä btob-ostoprosesseissa kampanjan tavoite ei usein ole ostotapahtuma vaan seuraavan askeleen ottaminen ostoprosessissa.

Toiston rajoittamisessa kannattaa lähteä liikkeelle suuremmasta määrästä näyttökertoja ja muokata sitä havaintoihin perustuen. Kokeilemalla ja tilastoja tutkimalla löydetään vastauksia, kuinka monen mainosnäytön tai ajanjakson jälkeen mainonnan teho heikkenee ja näin voidaan määritellä tehokkaimmat asetukset mainostajakohtaisesti.

5. Älä kohdista samaa mainosta jo halutun toimenpiteen tehneelle

Mikäs sen ärsyttävämpää kuin se, että olet juuri vienyt verkossa ostotapahtuman loppuun asti ja sen jälkeen kohtaat jatkuvasti mainontaa samasta tuotteesta tai palvelusta. Sen takia onkin tärkeä sulkea yleisöstä pois ne, jotka ovat toivotut toimenpiteen jo vieneet loppuun eikä mainostaa heille enää välittömästi samaa tuotetta. Teknisesti jo konvertoituneita asiakkaita ei ole vaikea sulkea yleisöstä pois. Silti monet jättävät sen tekemättä ja näin toimien vaikuttavat asiakkaan kokemukseen usein negatiivisesti. 

Jo konvertoituneille voidaan tehdä oma kampanja, jolla tähdätään esimerkiksi lisämyyntiin tai ostotapahtuman jälkihoitoon, jolla pyritään lujittamaan asiakassuhdetta.

5. Tavoita kävijät läpi verkkopalveluiden

Jos ostat mainostilaa suoraan yhdeltä medialta ja lisäät kampanjaan uudelleenkohdennus osuuden, tavoittaa uudelleenkohdennus kampanjasi kävijöitä luultavimmin melko vähän. Laajentamalla uudelleenkohdennuskampanjan useampaan verkkopalveluun, voit ns. poimia kirsikoita kakusta laajemmin verkossa. Ostamalla mainontaa ohjelmallisesti eivät mainosnäytöt eivät rajaudu tiettyihin sivustoihin vaan yleisöä voidaan tavoittaa kaikilta niiltä sivustolta, jotka myyvät mainontaa ohjelmallisesti. 

Ostoalustojen kautta pääset kiinni mainosinventaariin, joka näkyy eri verkkosivustoilla vieraileville ihmisille vaikka kaikkialla maailmassa. Laajaa tavoittavuutta voidaan helposti rajoittaa esim. maantieteellisesti, sivustoittan tai aihepiireittän. Näin pystyt tehokkaasti kontrolloimaan sitä, missä ja millaisilla sivustoilla mainoksesi näkyvät. 

Miten pääset alkuun?

Uudelleenmarkkinointia voit toteuttaa monella tapaa. Yksi vaihtoehto on Google Ads mutta sen kautta voit saada mainoksesi näkyviin ainoastaan niille sivustoille, jotka ovat liittyneet Googlen verkostoon.

Jos haluat tehdä retargetointia myös premium medioissa laajemmilla kohdennustavoilla ja mainosmuodoilla kannattaa retargeting mainontaa tehdä esimerkiksi Google Display & Videon 360 kautta. Google Adsin ja DV360 eroista voit lukea lisää tältä. Kysy lisää retargetoinnista tarvittaessa meiltä. Mainostajille suunnattuihin palveluihimme voit tutustua tarkemmin täällä.

Lue myös:

5 tapaa tehdä yleisökohdennusta digitaalisessa markkinoinnissa

2020/05/13

Moni mainostaja miettii, miten voisi hyödyntää dataa markkinoinnissaan ja miten digimainonnasta saisi enemmän tehoja irti. Jotta potentiaalisia asiakkaita voidaan tavoittaa verkossa paremmin kannattaa alkuun tutustua erilaisiin tapoihin tehdä yleisökohdennusta ja sen jälkeen lähteä toteuttamaan itsellesi parhaiten soveltuvia vaihtoehtoja.

Lue lisää

Tilaajamyynnin kasvattamiseen: Piano – The digital business platform

2020/04/29

Piano auttaa medioita rakentamaan sitoutuneita yleisöjä sekä kasvattamaan tilausmyyntituottoja. Jos haluat ymmärtää paremmin yleisösi tarpeita, kasvattaa rekisteröityneiden käyttäjien määrää ja kehittää maksullisen sisällön strategiaa, Piano tarjoaa joustavat työkalut tavoitteiden saavuttamiseen.

Lue lisää

Consent Management Platform – Vaihtoehtoja IAB TCF:n noudattamiseksi

2020/04/22

Toimiala on sopinut, että TCF:n uusimman version 2.0 käytöstä tulee datakohdennetun mainonnan toimivuuden edellytys elokuun puolivälissä 2020. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ohjelmallisen ostamisen ja myymisen toimivuus edellyttää TCF:ää tukevan CMP:n käyttöönottoa 15.8.2020 mennessä.

Lue lisää

Digitaalisen markkinoinnin in-housing – edut, haasteet ja vaikutukset

2020/04/14

Digitaalisen markkinoinnin in-housingilla tarkoitetaan pääsääntöisesti sitä, että mainostajat kasvattavat omia kyvykkyyksiään digitaalisen markkinoinnin saralla hankimalla itselleen tarvittavat teknologiat ja osaamisen. Skaala on laaja. Joillekin yrityksille tämä voi tarkoittaa markkinointiteknologian ja datan omistajuutta, toisille sisällöntuotantoa, kolmansille kaikkea, sisältäen teknologian, tuotannon, mediasuunnittelun ja ostamisen.

Lue lisää

Datan rooli ja mahdollisuudet ohjelmallisessa ostamisessa

2020/04/07

Ohjelmallisella ostamisella tarkoitetaan mediatilan ostamista järjestelmän avulla. Data on varmasti yksi merkittävimmistä uusista ulottuvuusksista ohjelmallisen ostamisessa verrattuna perinteiseen tapaan ostaa mediatilaa. Luultavasti mainonnan ohjelmallinen ostaminen ei olisi koskaan saavuttanut nykyistä suosiotaan ilman monipuolisia datan hyödyntämisen mahdollisuuksia.

Lue lisää